نگاه تحلیلی «ایران»

مذاکرات «مسقط»؛ شروعی خوب برای بازسازی اعتماد

سیاست

143988
مذاکرات «مسقط»؛ شروعی خوب برای بازسازی اعتماد

«شروع خوبی بود»؛ این توصیفی است که سیدعباس عراقچی، رئیس هیأت مذاکره‌ کننده ایران در پایان دور تازه گفت ‌وگوها در مسقط به کار برد که از نگاه تهران به فضای اولیه مذاکرات حکایت دارد. مذاکراتی که در شرایطی حساس و در بستری از بی ‌اعتمادی از سر گرفته شد و بیش از آنکه وارد جزئیات فنی شود، معطوف به سنجش اراده سیاسی طرف مقابل برای بازگشت به مسیر دیپلماسی بود.

ایران آنلاینهیأت ایرانی با خطوط قرمز مشخص وارد مذاکرات شد و در رأس این خطوط، تأکید صریح بر حفظ اصل «غنی‌سازی» قرار داشت. همزمان، نکته برجسته در پیشنهادهای ارائه ‌شده از سوی تهران، تمرکز بر ارائه راهکارهای جدید برای راستی‌ آزمایی ماهیت غیرتسلیحاتی برنامه هسته ‌ای کشور از جمله در زمینه ذخایر غنی ‌سازی مورد اختلاف بود.

ذخایر غنی‌ سازی ۶۰ درصد ایران یکی از موضوعات اختلافی مهم محسوب شده و تاکنون گمانه ‌زنی ‌های متعددی درباره آن مطرح شده است. با این حال، تهران تأکید دارد که با حفظ این ذخایر در خاک خود آماده است ضمن صیانت از حقوق هسته ‌ای خود، نگرانی‌های ادعایی طرف مقابل را نیز در چارچوبی فنی و قابل سنجش مدیریت کند و زمینه ‌ای برای گفت ‌وگوهای سازنده و مبتنی بر اعتماد ایجاد کند.

بازسازی اعتماد
مرحله نخست مذاکرات امروز در مسقط عمدتاً به ارزیابی عزم و اراده سیاسی طرف مقابل اختصاص داشت؛ چرا که از نگاه ایران ورود به بحث‌های فنی بدون اطمینان از پذیرش اصل مذاکره به ‌عنوان مسیر واقعی حل اختلافات فاقد توجیه بود.

هیأت ایرانی در این چارچوب تلاش کرد روشن کند آیا طرف مقابل مذاکره را به‌عنوان یک فرآیند جدی و نتیجه‌محور می‌بیند یا صرفاً ابزاری تاکتیکی برای مدیریت بحران‌های مقطعی است.

چه آنکه فضای حاکم بر گفتگوی دو طرف به ‌شدت تحت تأثیر تحولات پرفراز و فرود ماههای اخیر قرار داشت. جنگ ۱۲ روزه و حمله اسرائیل در خردادماه گذشته درست پیش از مرحله ششم مذاکرات نافرجام عمان، عملاً دیوار بی‌اعتمادی را بلندتر کرد و چشم ‌انداز مذاکرات را پیچیده ‌تر ساخته است. تهران در چنین فضایی با تمرکز بر ارزیابی جدیت طرف مقابل کوشید مسیر را برای ورود به مراحل بعدی گفت‌وگوها و تحقق نتایج عملی هموار کند، به نحوی که دیپلماسی همچنان به‌ عنوان مسیر اصلی حل اختلافات مورد توجه و تداوم قرار گیرد.

ایران بار دیگر بر دستیابی به توافقی نتیجه‌ محور تأکید کرده و روشن ساخته که گذر زمان را به نفع خود نمی‌ داند. از این رو خواستار آن است که گفت ‌وگوها در بازه زمانی کوتاه و مشخص به نتیجه برسد. این رویکرد نشان می‌دهد ایران به دنبال پیشبرد مذاکرات با سرعت و کارایی است و تأکید دارد که هرگونه توافق باید هم عملیاتی باشد و هم مطالبات اصلی کشور را تأمین کند.طرفین در پایان این دور از گفت‌وگوها توافق کردند پس از انجام مشورت‌ها در پایتخت‌ها مذاکرات ادامه یابد و درباره شکل، سطح و دستور کار آن تصمیم‌ گیری شود.

عراقچی نیز امیدوارانه تأکید کرد که نمی‌خواهد زود قضاوت کند اما اگر روند مذاکرات به همین شکل ادامه پیدا کند، می‌توان به دستیابی به یک چارچوب مورد توافق امیدوار بود. این چارچوب احتمالی می‌تواند مسیر پرپیچ ‌وخم دیپلماسی را وارد مرحله ‌ای تازه کند و زمینه را برای گفت ‌وگوهای مؤثرتر و نتیجه‌ محور فراهم آورد.
 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست